FOGADOTT KERESZTANYA

Élményeim két kislánnyal, akik Böjte Csaba ferences szerzetes "gyermekei".

Keresztapu és a jó gyerek

2016. november 26. 06:59 - fogadottkeresztanya

Keresztapu nagyon szeret viccelni Micimackóval. Legfőbb témája, hogy a gyereknek be nem áll a szája, amikor nálunk van. Egyszer például ezt mondta neki: "Beléd szereltetünk egy chipet, amelyik méri, hogy mennyit beszélsz. Ki fog derülni, hogy 5 perc alatt 6 percet beszélsz."

szivek_keresztszuloknek.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Jóságkönyv

2016. november 19. 07:00 - fogadottkeresztanya

- Keresztanyu ezt beírhassa Róbert Gidának - figyelmeztetett az őszi szünet első napján Micimackó (sajnos, a -suk, -sük még nem kopott ki a beszédjükből). Arra célzott, hogy idestova egy éve, a karácsonyi szünetben mindkettőjüknek rendszeresítettem egy füzetet, amelybe minden este beírtam, mi jót cselekedtek aznap. Ezt a szokást megtartottuk a tavaszi és a nyári szünetben is, és ősszel is várták a gyerekek. Szeretik, ha elismerem, hogy jól viselkednek, és én szívesen el is ismerem.

josagkonyv2.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Ki őrzi az álmát?

2016. november 12. 07:00 - fogadottkeresztanya

Micimackó jóformán azonnal elalszik, ha ágyba kerül. A szobatársai még ki-be mászkálnak a fürdőszobába, csapkodják az ajtót, veszekszenek, a nevelő rájuk szól, a villany Micimackó szemébe süt, de őt nem zavarja. Sokat és mélyen alszik. Tavaly szilveszterkor este a szomszédok petárdázása közben elaludt, és éjfélkor sem ébredt fel, amikor tetőfokára hágott a durrogás.

Az őszi szünetben azonban egy este csak forgott, hánykolódott. Odamentem hozzá, hogy mi baj van. "Nem tudok elaludni" - mondta. - "Ideül mellém, amíg elalszom? Ugye, nem megy el?"

Leültem az ágyára. Mást nem is kívánt. Nem mondta meg, mi nyugtalanította, de hamarosan elaludt. Én meg elgondolkoztam azon, vajon ki mástól várhatná még ezt el.

kislany_alszik.jpg

Szólj hozzá!

Száz évre

2016. november 05. 07:00 - fogadottkeresztanya

Reggel kocsival mentünk bevásárolni, Micimackó hozott magával egy babát is. Útközben a gyerekek játszottak. 
- A baba anyukája meghalt, én vagyok a mostohája - vázolta fel az alaphelyzetet Micimackó.

Nyugalomban folyt a játék, mígnem arra lettem figyelmes, hogy Micimackó-mostoha kiabálni kezd.
- Elegem van belőled, ne is lássalak! Tűnj innen! -
- Jól van - válaszolta a baba Róbert Gida hangján. - Akkor én elmegyek a keresztanyukámhoz. Ezentúl ott fogok aludni.
- Menj is, de csak két napra! Többre nem engedlek el. Itt én parancsolok! - dörrent rá a mostoha.
- Akkor is elmegyek! És nem két napra, hanem két évre! Vagyis inkább tizenkét évre! - replikázott a baba. Aztán hozzátette: - A keresztanyukámhoz költözöm. Száz évre!

szaz_evig.jpg

Szólj hozzá!

Piacon Micimackóval

2016. október 29. 22:39 - fogadottkeresztanya

Végre itt az őszi szünet, már nagyon vártuk. El is hoztam a gyerekeket rögtön az utolsó tanítási nap délutánján. Már a kocsiban tárgyalni kezdtük, mit fogunk csinálni a héten. Az első fontos program az volt, hogy én fodrászhoz megyek szombaton.

- Megyek magával! - jelentkezett rögtön Micimackó.
- Keresztapu otthon lesz? - érdeklődött Róbert Gida. - Mert akkor én otthon maradok számítógépezni.
- Otthon lesz, úgyhogy ezt meg is beszéltük - mondtam. - De piacra is kell mennem.
- Piacra én sem megyek - reagált Micimackó.
- De gyere már velem! Úgy szeretem, amikor velem jössz - hízelegtem neki.
- Na jó, megyek - egyezett bele rögtön Micimackó. - Csak vicceltem.

piacon_micimackoval.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Bejött egy uzsorás

2016. október 08. 10:45 - fogadottkeresztanya

Már majdnem mindenki az asztalnál ült, amikor Anti bácsi vészjósló arccal belépett az ebédlőbe. "Egy asszony keres. Kiabál az udvaron, hogy veled akar beszélni" - mondta Teri néninek. Pár szót váltottak még, látni lehetett, hogy baj van. Teri néni úgy döntött, nem ő megy ki az asszonyhoz, inkább jöjjön be az. Biztonságosabb itt, a nevelők, önkéntesek és vendégek gyűrűjében.

uzsoras.png

Tovább
Szólj hozzá!

Születésnap

2016. szeptember 23. 14:38 - fogadottkeresztanya

Micimackó születésnapja nyáron van, általában az előtte való héten viszem vissza az Otthonba. Így alakult ez idén nyáron is, ezért megünnepeltük őt azon az utolsó napon, amikor még együtt voltunk négyesben. A kedvenc tortáját kapta, a létező legnagyobb tűzijátékkal.

Előző nap a két keresztlányom velem együtt egy olyan támogató család vendége volt, akiket az Otthonból ismerünk. Nagyon szeretik a két kislányt, így a születésnapi torta ezúttal sem maradt el.szulinapi_torta.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Lift, lépcső, emelet

2016. szeptember 17. 10:22 - fogadottkeresztanya

Idestova három éve ismerem a keresztlányaimat, de még mindig érnek meglepetések azzal kapcsolatban, hogy milyen világból érkeztek is ők. És itt nem feltétlen szörnyűségekre kell gondolni.

Az első magyarországi látogatásunk alkalmával számukra a legnagyobb attrakció a bevásárlóközpont önműködő bejárati ajtaja volt. Fél óra hosszat ugráltak, futkároztak, integettek előtte, élvezték, hogy nyílik, csukódik. Ezt értettem. Értettem azt is, hogy képesek voltak vég nélkül mozgólépcsőzni. Az már egy kicsit furcsább volt, amikor felvillanyozódtak a lifttől. De máig megőrizte a vonzerejét a lift is, változatlanul megegyezés tárgya, hogy ki nyomja meg a gombot.

lepcsohaz_labbal.jpg

Tovább
2 komment

Újabb kaland a határon

2016. szeptember 11. 17:08 - fogadottkeresztanya

Miután tavasszal nem engedtek át bennünket a határon, nyáron már nem kísérleteztünk, és egy magyarországi táborból hoztam el hozzánk a keresztlányainkat. Közben azonban olyan híreket hallottam, hogy más otthonokból gond nélkül hoztak el gyerekeket Magyarországra a keresztszüleik. Egy kedves dévai nevelőnő meg utánaérdeklődött annak, hogy vajon kaphat-e magyar állampolgár erkölcsi bizonyítványt a román hatóságoktól. Merthogy a mi esetünkben a magyar erkölcsivel nem tudott mit kezdeni a román határőr, azt mondta, nem tudja bevinni a számítógépbe, ezért kérjek erkölcsi bizonyítványt a román hatóságoktól. Csakhogy - mint ezt a dévai nevelőnő kiderítette - a román hatóságok csak román állampolgárnak adnak erkölcsi bizonyítványt.

Mindezek után esélyt adtam annak, hogy a román határőr, aki visszafordított bennünket, valójában csak kekeckedett velünk. Így hát úgy döntöttem, újra megpróbálom a határátlépést.

stoptabla.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu