FOGADOTT KERESZTANYA

Élményeim két kislánnyal, akik Böjte Csaba ferences szerzetes "gyermekei".

Útlevélkérelem beadása Romániában...

2017. március 27. 19:48 - fogadottkeresztanya

... avagy Anti bácsi egy hős

Lejárt a keresztlányaim útlevele, s annak érdekében, hogy el tudjam hozni őket a húsvéti szünetre, újat kellett csináltatni. E célból úgy intéztem, hogy egy hétköznap délelőtt a Dévai Szent Ferenc Alapítvány otthonában legyek, ahol a keresztlányaim élnek.

Reggel nyolckor öten vettük célba a közeli nagyvárosban lévő prefektúrát - ott lehet útlevelet igényelni. Jött a két kislány, elmentünk az édesanyjukért is, s elkísért bennünket Anti  bácsi, az Otthon igazgatónőjének férje, hogy legyen valaki, aki tud románul. Vittük a gyerekek születési anyakönyvi kivonatát (helyben keresztlevélnek nevezik) és - mivel az édesapjuk már nem él - a halotti anyakönyvi kivonatot. Meg persze az anya személyi igazolványát (helyi szóhasználattal bulletint) és a gyerekek régi útlevelét. 

roman_utlevel.jpg

Anti bácsi sürgetett bennünket, hogy időben induljunk, mert egy nap csak bizonyos mennyiségű sorszámot adnak ki, tehát igyekeztünk. Szerencsére nem volt tömeg, de sorszámot elsőre nem kaptunk. Elküldtek bennünket a postára, ott adtak űrlapot, amelyet a gyerekek születési anyakönyvi kivonata alapján ki kellett töltenünk. Amikor ez megvolt, a postai hivatalnok összevetette a dokumentummal, s azután elvette a pénzt - gyerekenként 240 lejt. Ezután kinyomtatott egy-egy igazolást arról, hogy fizettünk, s mehettünk vissza sorszámért. Most már kaptunk.

Mi, nők leültünk a váróban - a rendszerváltáskori magyarországi hivatalokat idézte a környezet -, Anti bácsi meg kiment. Gondoltam rágyújt, de kisvártatva egy újabb űrlappal tért vissza, széles mosollyal az arcán. "Külföldieknek is adnak kaziert" - mondta. Románul az erkölcsi bizonyítvány neve "cazier", és a közjegyző előtt adott szülői engedély mellett erre is szükség van akkor, ha nem a szülők viszik át a gyerekeket a határon. Tőlem sokáig elfogadták a magyar erkölcsi bizonyítványt is, de a menekültválság kirobbanása óta már nem.

Mivel a kazier ügyintézője látni akart, én is átmentem a másik szobába, ahol ugyan problémáztak egy kicsit a nevemmel - nem értették, hogy viselhetem egyszerre a lánynevemet és a férjem nevét is -, de aztán a kezembe nyomták a kaziert. Ott helyben megcsinálták, méghozzá ingyen!

Ideje volt visszatérnünk, mert már a kislányok útlevélkérelme volt soron. Az ügyintéző megkérdezte, hogy az anyjuk beszél-e románul, és ő mondta, hogy nem. Erre az ügyintéző közölte, hogy így nem tud velünk foglalkozni, menjünk át egy közjegyzőhöz, aki előtt az anya nyilatkozik, hogy útlevelet akar készíttetni a gyerekeinek. Azt is megmondta, hol van a legközelebbi közjegyzőiroda.

Vert csapatként felkerekedtünk, elillant a kazier fölött érzett öröm. Anti bácsi ment elöl, rágyújtott. "Tanuljatok meg románul, különben sosem fogtok érvényesülni!" - mondta a gyerekeknek. Gondoltam, más már eleresztett volna pár káromkodást, ő azonban ezzel az egy mondattal kiengedte a gőzt.

A közjegyzőirodában nem vállalták a papír elkészítését, mondván, náluk senki sem tud magyarul. Ajánlottak viszont egy másik irodát, ahol valószínűleg segítenek majd nekünk. Az sem volt messze, s a papírt is kiállították, annak dacára, hogy egyetlen szót sem váltottak a kislányok anyjával. Csak megmutatták neki, hol írjon alá. 40 lejt fizettünk. 

A prefektúrán újabb sorszámot kaptunk, és rögtön sorra kerültünk. Már csak egy apró probléma adódott: a kisebbik lány fehér pólóban volt, s úgy nem lehetett lefényképezni, vélhetően a fehér háttér miatt. Így egy fotó erejéig felvette a nővére pulóverét. Némi adminisztrációt követően az ügyintéző elbocsátott bennünket, mondván, az anya két hét múlva átveheti az útleveleket, az anyakönyvi kivonatokat kell majd bemutatnia ehhez.

Nemsokára már az utcán vigyorogtunk egymásra, s mi, nők megállapítottuk, hogy Anti bácsi nélkül semmire sem mentünk volna. Érdemei elismeréseként megszavaztuk neki a "hős" címet, és a világon létező legnagyobb serleget.

24 komment
Címkék: útlevél

A bejegyzés trackback címe:

https://keresztanya.blog.hu/api/trackback/id/tr9312375189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koala kóla 2017.03.28. 12:42:59

kérjetek honosítást Magyarországon, aztán magyar útlevelet

2017.03.28. 12:44:29

Hm, "certificat de nastere" a neve hivatalosan, szóval ez bizony "születési igazolvány" tükörforditva. De abban igazad van, hogy a népnyelvben keresztlevélnek is mondják.
Mellesleg, ahhoz képest, hogy egy szót sem beszéltetek románul -kivéve Anti bácsit-, és hogy kiskorúakkal súlyosbitott szituáció volt, nagyon flottul ment minden, 1 hivatali nap alatt mindent elintéztetek.
Fura, hogy aban a városban (nem irtad melyikben) a prefektúrán intézik az útleveleket. Ugyanis a legtöbb helyen megmaradtak az irodák a rendőrségek épületeiben, bár népességnyilvántartó lett a nevük, nem a rendősrség útlevélosztálya, mint volt.
Ha nem lettek volna kiskorúak a képben, akkor még hamarabb ment volna minden. Kitöltöd a kérelmet, a postán és a CEC-ben (takarékpénztár) befizeted a dijakat, leadod a régit, fotó, ujjlenyomat, elektronikus aláirás ... és ha csak átlagos forgalom van a hivatalban kb. 1 órán belül végzel is.
Sem közjegyző, sem "cazier", sem semmi.
Na, most képzeld el ezt ugyanezt, Budapesten magyarul egy mukkot sem beszélő románnal, vagy bármilyen más nációval ... ott eresztene gyökeret a szerencsétlen a hivatalban.

fogadottkeresztanya 2017.03.28. 12:46:18

@koala kóla: Igen, ez lehet a tartós megoldás.

fogadottkeresztanya 2017.03.28. 13:00:23

@Pink Petsch: Nem írom le a város nevét, mert igyekszem elkerülni, hogy a keresztlányaim beazonosíthatók legyenek, védem a személyiségi jogaikat. Persze, így utólag azt mondhatjuk, jól ment minden, és még kaziert is kaptam azonnal, ingyen. Örülök is neki! De az azért vicces, hogy a hivatali ügyintéző nem fogadta el tolmácsnak Anti bácsit, a közjegyző meg igen. És persze, Budapesten sem menne könnyen románul. De vajon Budapesten hány román él? A keresztlányaim egy tiszta magyar kisvárosban élnek, és a nagyvárosban, ahol az ügyet intéztük, a lakosok jelentős hányada magyar. Nem Bukarestben voltunk.

fogadottkeresztanya 2017.03.28. 13:27:23

@Pink Petsch: Eszembe jutott még valami. Tulajdonképpen tolmács sem kéne, ha kétnyelvű űrlapokat használnának, legalább a magyarlakta területeken.

2017.03.28. 14:04:45

@fogadottkeresztanya: A hivatali ügyintézőt kötik a vonatkozó törvények tolmács-kérdésben (csak hivatalosan bejegyzett tolmács), ez különben igy van Magyarországon is a hivatalokban. A közjegyző szabadabban mozoghat ezen a téren. Nem azért utasitotta el Anti bácsit, mert szemétláda, és nem akart foglalkozni veletek, hanem mert nem fogadhatta el.
Hm, akármennyire is szinmagyar egy település, az ország hivatalos nyelve a román. Sok mindent elintézhetsz magyarul bizonyos városokan vagy falvakban, de a hivatali dolgokhoz szükséged lesz vagy román nyelvtudásra, vagy egy hivatalos forditóra. Ez téged is véd, meg a hivatalt is, hogy utólag, ha valami nem klappol, akkor ne lehessen azt mondani, hogy "hát-nem-értettem-kérem-mit-mondott-pontosan". Ez a hivatalt védi, téged meg az ellen véd, hogy nem értésből olyasmit irj alá, vagy hasonló, amit nem szerettél volna. Persze, egy útlevélkérelem nem annyira bonyolult, de vannak ennél sokkal bonyolultabb ügyek is, és azért nem a magyar az egyetlen idegen nyelv, ugye ;) Képzelj el egy ukránt a cirill betüivel, például .DDD
Budapestre visszatérve ... ott nem magyar állampolgárként, de a magyart tökéletesen beszélve is eléggé megkeseritik az életed a hivatalok. És persze, azért jeleztem, hogy "román vagy más náció". Egy franciának sem lenne könnyeb dolga.

2017.03.28. 14:05:11

@fogadottkeresztanya: Mellesleg, ha jól értem, a kislányok és az anyukájuk magyar, szóval kb. 3 hónap alatt megkaphatják a magyar állampolgárságot, ha kérvényezik. (A románt azért nem mondanám vissza, mert egyrészt minek, másrészt hááááát ....) Igy, ha sokat lesznek Magyarországon, és ügyintézni kell, jóval egyszerübb lesz.

2017.03.28. 14:05:16

@fogadottkeresztanya: Khm, mint már emlitettem, az ország hivatalos nyelve a román, és a magyarok aránya mindössze 6,5%. Nos, szerinted?
Vagy szerinted Magyarországon mikor lesznek kétnyelvü vagy urambocsá háromnyelvü hivatali ürlapok a (cigányon kivül) két legnagyobb nemzeti kisebbségnek: a németnek és a szlováknak?

2017.03.28. 14:05:22

Azért mondjuk, kissé egyoldalú, hogy a kommentjeimet nem engeded át, csak random válaszolsz rájuk. Kissé unalmas, és hülyén is néz ki. Úgyhogy, ha te igy képzeled el a párbeszédet, akkor be is fejezhetjük, és beszélgethetsz magaddal.

2017.03.28. 14:05:52

@koala kóla: Mert a magyar ügyintézés olyan gördülékeny, mi? :DDD

fogadottkeresztanya 2017.03.28. 14:08:23

@Pink Petsch: Egy pillanatig sem gondoltam, hogy az ügyintéző "szemétláda".

fogadottkeresztanya 2017.03.28. 14:09:39

@Pink Petsch: Én örülnék, ha mindenütt megkönnyítenék a nemzetiségek ügyintézését.

fogadottkeresztanya 2017.03.28. 14:12:28

@Pink Petsch: Én a munkahelyemen vagyok, nem tudom folyamatosan nézni a kommenteket. A moderálást meg azért állítottam be, mert egyszer korábban egy szélsőséges szervezet e blog kommentjében terjesztette az uszító nézeteit. Azelőtt szabad volt a kommentelés, azóta moderálok. Sajnálom, nem ellened van.

'it's cool to know nothing' 2017.03.28. 15:00:56

@Pink Petsch:
Itt úgy látom veled van a baj. Mindig csodálkozom, hogy az erdélyi magyarok milyen béketűrőek. Lehet ez a baj. Ha lángolna néhány hivatal, lehet lenne kétnyelvű nyomtatvány is igen hamar. A megszállók csak ebből értenek.

Magyarországon interneten kérsz időpontot, bemész és készen vagy öt percen belül.

fogadottkeresztanya 2017.03.28. 15:06:43

@'it's cool to know nothing': Nem szeretném, ha lángolna néhány hivatal. Hadd hivatkozzak Csaba testvérre (végül is az ő otthonában laknak a keresztlányaim). Ő azt szokta mondani, hogy csak magyarok, románok közösen tudnak tündérkertet varázsolni Erdélyből. Közösen sem biztos, hogy sikerül, de ha egymás ellen küzdünk, akkor biztosan nem fog menni. Azt már én teszem hozzá, hogy ehhez mindkét fél akarata szükséges.

2017.03.28. 15:07:29

@fogadottkeresztanya: Hát ja, egy ideális világban ... ;)
Nem gondoltam, hogy ellnem van a moderáció, csak igy kissé nehézkes a párbeszéd. Szerintem egyszerübb a trollokot kitiltani, mint mindig előmoderálni. Sokan nem szeretnek órákat várni, mig megjelenik a kommentjük, igy elsikkad a beszélgetés.

2017.03.28. 15:10:32

@'it's cool to know nothing': Hát persze ... gyújtsunk fel mindent, mint 2006-ban az MTV székházat,. Az aztán mindenre megoldás!
És mondd Magyarországon is gyújtsanak fel mindent, a többnyelvü nyomtatványokért?
Ja, interneten kérsz időpontot, odamész, és vársz, mert vagy ebédelnek, vagy nincsenek elegen, vagy le vannak maradva, vagy éppen nincs kedvük melózni. Tapasztalat.

'it's cool to know nothing' 2017.03.28. 15:44:06

@Pink Petsch:
Viccesnek találom, amikor valaki egyenlő elbánást kér/követel. Ilyen sehol a világon nincs, te sem így működsz. Így természetesen minding a SAJÁT érdekeimnek megfelelően látom a helyes irányt, semmi kölcsönösség nincs ebben. Amit magunknak követelek, azt nem adom meg másoknak automatikusan, csak, ha muszáj.

Magyarországon nem szeretnék hivatalokat látni lángolni, de van ahol örülnék neki. Nem is értem mi a gondja ezzel bárkinek. Az egész világ így működik. Ha nem érvényesíted az érdekeidet, eltipornak. Sajnos Erdélyre ez fokozottan igaz. (a példád meg hülyeség, de ezzel nem akarok foglalkozni).

Utópiákról persze lehet beszélgetni, de nem érdemes.

'it's cool to know nothing' 2017.03.28. 16:00:00

@fogadottkeresztanya:
Ez nagyon szép és nemes. De ha mindenki így gondolkodna, mindig elnyomásban élnénk. Mindig lesznek olyan emberek, vagy akár egész népek (mint pl. most a román), akik kihasználják, eltiporják a hozzád hasonlóan békés embereket.

Én el sem tudom képzelni, hogyan terrorizálhat 1 db román rendőr egy egész színtiszta magyar falut. Ilyen pl. egy szerb faluval nem történhet meg, mert a rendőr fiát először iskola után csak elkapják, és jól megverik, aztán ha ez még nem segít, akkor a rendőrre rágyújtják a házát. Utána meg már a fegyverek is előkerülnek.

Nem tudom ki védhetné meg jobban az erdélyi magyarokat, mint saját maguk? Persze, ha már nem lesztek, akkor a probléma is megszűnik. Csak mi többiek leszünk szegényebbek, mert bizony ami ott van, az a mi nemzeti örökségünk is. De megvédeni innen nem tudom.

Az utópia az lenne, ha a románoktól azt várnánk, hogy kezdjék elismerni, és tisztelni azt, ami a mi nemzeti örökségünk. Nem fogják.

2017.03.28. 16:00:43

@'it's cool to know nothing': Nézd, az van, hogy az effajta gondolkodás leginkább anarchiához vezet. És nagyon fasza, hogy te lángolni akarod látni a hivatalokat Romániában, csak azzal nem számolsz, hogy ezzel éppen az ottani magyaroknak ártanál a legtöbbet. Törént már ilyen "lángba-mindent"-akció, éppen a Fidesz részéről a magyar igazolvány kapcsán. Persze, az nektek hatalmas nemzetmentésként lett eladva, pedig nem az volt, hanem szivás a magyar kisebségnek, ugyanis Bukarest bekeményitett, és eléggé elávágott jó pár kétnyelvüséget célzó törvénytervezetnek, évekkel visszavetve a dolgokat. De lényeg, hogy a Fidesz profitált, és a hozzád hasonlóak is megsimogathatták az egójukat. Hogy gyakorlatilag ártottak a romániai magyaroknak, az már senkit sem érdekelt.

'it's cool to know nothing' 2017.03.28. 21:32:32

@Pink Petsch:
"...az ottani magyaroknak ártanál a legtöbbet..."
ismerem ezt a mantrát, de ez a legálszentebb duma, amit ismerek. Most aztán baromi jó nekik. Gyáva népnek nincs hazája.
A román meg aztán tényleg az a fajta, amelyik csak az erőből ért. Ha civilizált, európai módon próbálsz velük rendezni bármit, azzal csak vérszemet kapnak és a gyengeségednek tudják be (bizánc).

fogadottkeresztanya 2017.03.28. 21:47:10

@'it's cool to know nothing': Szomorú, hogy ide jutottunk a vitában. Én nem hiszem, hogy a románok úgy általában ilyenek, amilyennek leírod. És azt sem hiszem, hogy a romániai magyarok "gyáva nép". Nem lángoló hivatalokra, hanem kiengesztelődésre lenne szükség. Megszívlelendőnek tartom, amit Csaba testvér ebben a videóban mond. A lényeg le is van írva ezen a linken: www.magnificat.ro/portal/index.php/hu/csaba-testvmainmenu-42/elmedi-mainmenu-247/14120-ima-a-felvideki-him-telepules-hataraban

2017.03.29. 07:11:25

@'it's cool to know nothing': Tudod Romániában születtem, jelenleg is állampolgára vagyok az országnak, talán többet tudok róla és a román népről, mint te, akinek a szemét eltakarja a Turul szárnya. Mondd, találkoztál már élő románnal? Mert szerintem nem, csak nyomod a "mélymagyar" dumát, ami senkinek sem használ. Nem álszent duma, amiről irtam a fideszes fiaskóról, hanem tapasztalat volt. De persze, te biztosan jobbban tudod, és gyújtogatnál is, hiszen nem a te országodban lángolnának a hivatalok. A saját országodban viszont már nem szeretnéd ugyanezt, mi? Tudod mit? Ne más nemi szervével verd a csalánt, hanem a sajátoddal.
süti beállítások módosítása