FOGADOTT KERESZTANYA

Élményeim két kislánnyal, akik Böjte Csaba ferences szerzetes "gyermekei".

A fiú, akitől a román gyámügy szabadulni akart

2016. február 07. 11:08 - fogadottkeresztanya

Még az előző iskolaév kezdetén érkezett egy ötödikes fiú az Otthonba. Az anyja hozta be egy-két nappal a tanévnyitó előtt, közösen a szomszédos település gyámügyesével. A gyerekről - nevezzük Pistinek - annyit lehetett tudni, hogy az apja meghalt, az anyjának saját jövedelme nem volt, s az apa halála óta "nevelőapák" sora váltotta egymást. Az éppen aktuális mostohával Pisti enyhén szólva nem tudott kijönni, így inkább beadták az Otthonba.

A tanévnyitó fontos esemény, a gyerekekkel együtt elmentek rá a nevelők és az Otthon igazgatója, Teri néni is. De nem sokáig élvezhették a jól viselkedő, szépen felöltözött neveltjeik látványát, mert Pisti eltűnt, majd pillanatokon belül jött a hír, hogy összeesett a WC-ben. Epilepsziás rohama volt, ki kellett hívni a mentőket.torott_uveg.jpg

Teri néni a szirénázó rohamkocsiban ment a gyerekkel, a férje meg utánuk a saját autójukkal, hogy majd legyen, aki hazahozza őt a nagyvárosi kórházból. Pistit bent tartották kivizsgálásra. Így derült ki az is, hogy nem csak epilepsziás, de szívbeteg is. Már korábban több szívrohama volt, s az orvos azt mondta, a következő végzetes lehet. Ezért a gyerek nem erőltetheti meg magát fizikailag, nem emelhet, nem futhat. Ezt eddig senki sem tudta elérni nála, tekintettel arra, hogy hiperaktív volt. Minderről természetesen tudott az anya is és a gyámügyes is, de elhallgatták, mert féltek, hogy Pistit nem veszik majd fel az Otthonba.

Feszültséggel teli fél év következett. Pisti nem kímélte magát, ugyanúgy rohangált, mint bármelyik kortársa, s ha szerét ejthette, nehéz súlyokat - például krumplis zsákot - emelt. Ráadásul sokszor provokált verekedést. Az iskolában kiverte egy kisebb fiú fogát, széklábbal ment neki a tanárnak, és az Otthon többi gyerekét is igyekezett rábírni tiltott dolgokra. 

Ismét kivizsgálták, több mint egy hetet töltött kórházban, s 12 betegséget állapítottak meg nála, köztük pszichiátriai problémákat. Gyógyszereket kellett szednie, de ez nem hozott változást. Be kellett látni, hogy az Otthon nincs felkészülve ilyen gyerekek fogadására.

A sok vizsgálat közben kiderült, hogy Pisti betegségei miatt az anyja állami ellátásra, "nyugdíjra" jogosult. Ez lelkileg némileg megkönnyítette, hogy a gyereket visszaadják az anyjának. De azért mindenki tudta, hogy nincs "Happy End", Pisti nem fogja megkapni azt a speciális ellátást, amelyre szüksége lenne, s egy boldogabb országban járna is neki..

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://keresztanya.blog.hu/api/trackback/id/tr608367190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása