FOGADOTT KERESZTANYA

Élményeim két kislánnyal, akik Böjte Csaba ferences szerzetes "gyermekei".

Bejött egy uzsorás

2016. október 08. 10:45 - fogadottkeresztanya

Már majdnem mindenki az asztalnál ült, amikor Anti bácsi vészjósló arccal belépett az ebédlőbe. "Egy asszony keres. Kiabál az udvaron, hogy veled akar beszélni" - mondta Teri néninek. Pár szót váltottak még, látni lehetett, hogy baj van. Teri néni úgy döntött, nem ő megy ki az asszonyhoz, inkább jöjjön be az. Biztonságosabb itt, a nevelők, önkéntesek és vendégek gyűrűjében.

uzsoras.png

Meg is jelent egy nagydarab asszony egy kamaszfiúval, a kisvárosi nívóhoz képes igen jól öltözötten. Az egyik szülő buletinjét (személyi igazolványát) akarta elvinni. "Most csináltattunk útlevelet a Csabikának, azért van nálunk az anyja buletinje" - adott később magyarázatot Anti bácsi.

- Aztán minek magának a buletin? - lépett fel támadólag Teri néni, nehogy úgy tűnhessen, hogy fél.
- Kisegítettem azt az asszonyt, amikor megszorult, és most vissza akarom kapni a pénzem - jött a válasz.
- És minek ahhoz a buletin? - ismételte meg a kérdést Teri néni.
- Hát hogy fel tudja venni a gyerekpénzt, és legyen miből fizessen.
- Akkor jó helyen van nálam az a buletin - jelentette ki Teri néni. - Itt van mind a három gyerek, én tartom el őket, nekem jár a gyerekpénz.

Mindenki legnagyobb meglepetésére az asszony nem erősködött tovább. Jó ez neki így, mondta, mert akkor a többi hitelező sem tudja elvenni az ő orra elől a gyerekpénzt (családi pótlékot). Ezzel távozott.

Valószínűleg nem tudta, hogy Teri néni a mondottak ellenére keresztet vethet a gyerekpénzre. Mert logikusan hangzik ugyan, hogy oda érkezzen a gyerek eltartását szolgáló állami juttatás, ahol a gyerek él, a valóságban a pénzt továbbra is a szülőknek utalják, feltéve, hogy saját jószántukból adták be a gyereket az Otthonba, mint valami ingyenes, bentlakásos kollégiumba. Márpedig a szóban forgó esetben ez így van. És ilyenkor a szülők nem szokták továbbadni a gyerekpénzt, inkább megtartják maguknak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://keresztanya.blog.hu/api/trackback/id/tr2711780191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása